Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Volán-buszokkal törnék meg a BKV-sztrájkot

2008.04.15

Kép

A főváros vezetése tárgyalásokat kezdeményezett a Volán társaságokkal, hogy a péntekre tervezett BKV-sztrájk idején a főbb BKV-vonalakon sárga buszokkal biztosítsák a közlekedést. A tárgyalások azonban aligha lehetnek sikeresek, a Volánoknak országosan is csak alig hatvan, máshol bevethető buszuk van, de reálisan csak harminccal számolhatna a főváros. Ennyi aligha oldana meg bármit is.

Kommunikációs lufi lehet a fővárosi önkormányzat azon szándéka, hogy a Volán társaságok bevonásával biztosítanának minimális szolgáltatást Budapesten a péntekre tervezett BKV-sztrájk alatt. Hasonló megoldás nem először merül fel a BKV-dolgozók sztrájkjának megtörésére. Korábban a BKV próbálkozott hasonlóval, akkor sofőröket toboroztak kiemelt fizetést ígérve, de végül ebből semmi sem lett.

Hasonló lehet a sorsa a mostani fővárosi javaslatnak is. Az ötlet arra utal, hogy a főváros vezetése nem enged a járatrikításból (ez ellen tiltakoznak a szakszervezetek), és megegyezés, tárgyalás helyett már a sztrájkra készül.

A krónikusan veszteséges Volán társaságok mindegyike minimális járműparkot és alkalmazotti létszámot tart fenn. A napi járatkokon felül alig hatvan tartalék busz van az országban a Volánoknál összesen, ráadásul zömük különjáratként közlekedik, tehát péntekre jó részük már foglalt. Reálisan alig harminc buszt lenne képes a Volán-csoport felajánlani, ha erre egyáltalán hajlandóak, hiszen sofőrjeik, szakszervezeteik vélhetően szolidárisak BKV-s kollégáikkal.