Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Változnak a jegyárak

2009.07.06

Kép 

A BKV jegy- és bérletárai július elsejétől
A Társaság az ÁFA emelés miatt emeli jegy- és bérletárait

 

Az Országgyűlés döntésének megfelelően július elsejétől az általános forgalmi adó 5 százalékponttal emelkedik. Az ÁFA emeléséből származó veszteségek csökkentése érdekében a Társaság javaslatot tett a jegyek és bérlet átlagosan 4,2 %-os emelésére, melyet a Fővárosi közgyűlés megszavazott.

A jelenlegi világgazdasági helyzetben az ÁFA-emelés külső körülmény, aminek hatása valamennyi gazdasági tevékenységet folytató társaságnál jelentkezik. A BKV Zrt. - mint más gazdálkodó szervezet - a jelenlegi nehéz gazdasági körülményeknek megfelelve tett javaslatot a Fővárosi Közgyűlésnek.

Viteldíjemelés nélkül jelentős mértékben visszaesne a jegy és bérletértékesítésből származó bevétel.   A Fővárosi Közgyűlés döntésének értelmében egy vonaljegy 300 forintba kerül az eddigi 290 forint helyett, ami 3,4 százalékos emelést jelent. A dolgozói bérlet 4,4 százalékkal drágul, így az 9.400 forintba kerül. A tanuló-nyugdíjas bérlet 4,2 százalékkal emelkedik, így az 3.700 forintba kerül majd.Az emelés mértéke a családi jegynél a legmagasabb 4,8 százalékos, új ára 2.200 forint lesz. Az átlagos mértéktől való eltéréseket a kerekítések indokolják. A Budapest kártyák ára változatlan. A környéki és HÉV-jegyek, valamint a távolság alapú bérletek ára is változatlan, mert ezeket a tarifákat a Fővárosi Közgyűlés a közlekedésért felelős miniszter rendeletével összhangban állapítja meg, ezeknek most csak az ÁFA-tartalma változik.

A jegyeken és a bérleteken az árat és az áfát ideiglenesen a pénztárosok és a viszonteladók egy része átírja, amíg a készleteinket kiárusítjuk, de lesznek olyan értékesítő partnereink is, akik csak új árú és áfatartalmú jegyeket és bérleteket árusítanak.

 

A BKV Zrt. viteldíjai 2009. július 1-jétől átlagosan 4,2%-kal emelkednek, követve az ÁFA emelkedését. Az ÁFA mértéke július 1-jétől 20%-ról 25%-ra nő, ezzel az áfatartalom 16,67%-ról 20%-ra. A viteldíjemelés mértéke az egyes jegy- és bérletfajták tekintetében az átlagos mértéktől eltérő lehet.

A családi jegy esetében a gyerekek életkorára vonatkozó alsó (6 éves) korhatár megszűnik, csak a 14 éves felső korhatár kerül figyelembe vételre.

Nem változik a fogyatékosok helyközi bérletkedvezménye és annak használata. A 90%-os kedvezményű bérletszelvényre, ha rendelkeznek személyi igazolvánnyal, akkor annak a számát, ha még nem (14 éves kor alatt), akkor a diákigazolvány számát kell beírniuk. A megvásárolt bérlet csak a jogosultságot igazoló okmánnyal együtt érvényes! A környéki autóbuszokon a fogyatékosok továbbra is a helyi kedvezményeket vehetik igénybe.

1.      A jegyek és bérletek valamennyi típusának áfatartalma változik, régi áron és/vagy régi áfatartalommal történő forgalmazásuk 2009. június 30-án 24.00-val befejeződik.

2.      A régi áras és áfatartalmú jegyeken és bérleteken a készletek erejéig a pénztárosok az árat és az áfatartalmat szabályosan javítják. Ezek a jegyek és bérletek felhasználhatók utazásra.

3.      A környéki helyi bérletek áfatartalma és ára is változik. A többi környéki valamint a HÉV-jegyek és bérletek ára nem, csak áfatartalma módosul.

4.      A csúszó érvényességű jegyek és bérletek közül azokat, amelyeket elővételben kívánnak megváltani, és érvényességi idejük részben vagy egészben 2010. évre esik, csak az érvényesség kezdőnapja előtt legfeljebb 30 nappal adhatja ki a pénztáros. Az előző feltétel teljesülése esetén is legfeljebb 2009. december 31-e lehet a legkésőbbi kezdődátum.

2009-es áron, korlátozás nélkül kiadható jegyek és bérletek engedélyezett legkésőbbi kezdőnapjai:

Napijegy                               2009. december 31. 0:00

Családi jegy                         2009. december 30. 0:00

Turistajegy                             2009. december 29. 0:00

Hetijegy                                 2009. december 25.

Kétheti Budapest-bérlet     2009. december 18.

Havi Budapest-bérlet        2009. december 1.

Negyedéves Budapest-bérlet       2009. szeptember 23.

5.      A HÉV-menetjegyekhez kiadott vonaljegyekre a jelenlegi gyakorlattól eltérően július elsejétől a dátumbélyegző a jegy első oldalára, az érvényesítő számkocka mező alá keresztbe kerül bélyegzésre.

6.      A 10 db-os gyűjtőjegyen a már felülmatricázott borítóra új matrica kerül.

7.      A kinegrammal védett, meghatározott számú utazásra felhasználható jegyek (metró-, vonal-, gyűjtő- és átszállójegyek) már korábban meghirdetett időkorlát nélküli érvényessége továbbra is fennáll. Ezek a jegyek (beleértve a korábban megszűnt kétszeres átszállójegyet és a megszüntetett 20 darabos gyűjtőjegyet is) a viteldíjemelést követően is ráfizetés nélkül, meghatározatlan ideig felhasználhatóak - az éjszakai járatokon is -, de vissza nem válthatóak.

8.      A régebbi, kinegram nélküli vonaljegyek és gyűjtőjegyek (ideértve a tankötelesek illetve iskolások korábban megszűnt csoportos gyűjtőjegyeit is) továbbra is kizárólag a VII. ker. Akácfa utca 15. sz. alatti bérletpénztárban cserélhetőek be, illetve válthatóak vissza készpénzre. Csak olyan kinegram nélküli gyűjtőjegy váltható vissza, amelynek megvan a borítója és az ellenőrző szelvénye. A pénztárosok a hozzájuk került régi jegyeket, gyűjtőjegyeket nem adhatják újra el.