Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sztrájk lesz

2008.04.16
 

Nincs megállapodás a BKV és a szakszervezetek között

 

 

Nem született megállapodás a BKV vezetősége és a szakszervezeteket képviselő sztrájkbizottság között a keddi tárgyaláson sem; a szakszervezetek azt kérik, hogy szerda éjfélnél tovább ne tárgyaljanak - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság egyik szóvivője.

A szóvivő elmondta, hogy az esetleges pénteki, egész napos munkabeszüntetés olyan felkészülést igényel, ami miatt csütörtökön már ezzel kell foglalkozniuk, így csak szerda éjfélig van lehetőségük a feleknek a meggyezésre. "A tárgyalásokon patthelyzet alakult ki, azért is, mert a főváros tegnap bejelentette, hogy Volán-buszokkal pótolná a főváros főbb közlekedési vonalain a kieső járatokat április 18-án" - mondta Nemes Gábor.

 
Gulyás Attila, a sztrájkbizottság másik szóvivője szerint a közlekedési társaság vezetősége és a főváros vezetése is azon fáradozik, hogy a közvéleményt a szakszervezetek ellen hangolja, ahelyett, hogy a megegyezésre törekednének. Mindkét szóvivő szerint a valós problémákat kellene a közvélemény elé tárni, azt, hogy miért van ilyen helyzetben a BKV.

A szakszervezetek változatlanul nem akarnak részt venni abban a négy munkacsoportban, amelyeknek a paraméterkönyv végleges kialakítása lenne a feladata. Az érdekképviseletek azt kérik: vonják vissza a járatritkítási tervezetet, és együtt kezdjenek bele egy teljesen újba.

A kilátásba helyezett pénteki egész napos sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásról jelenleg folynak az egyeztetések: a BKV nemrégen azt közölte, hogy 50 százalékos minimum alá nem tud menni. Az egy hete hétfőn tartott félnapos munkabeszüntetésen a nem sztrájkoló alvállalkozókkal együtt is csak a hét százaléka üzemelt a normális szolgáltatásnak.

A szakszervezeti követelések továbbra is fennállnak. Ezek: a járatritkítási tervezet visszavonása, egy új készítése a szakszervezetek bevonásával, a csoportos létszámleépítés visszavonása, a munkakörülmények javítása, továbbá az, hogy a cég menedzsmentje vonja be a szakszervezeteket a döntés-előkészítő folyamatok.