Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rétvári: A főváros vezetése megcsonkítaná a 86-os járat útvonalát

2008.03.31

Kép

Budapest vezetésének teljes dilettantizmusát példázza az a tény, hogy a XI. kerületet nagymértékben érintő 86-os busz a Batthyány tér és Újbuda, Függetlenségi Park közötti szakasza pótlás nélkül megszűnne a legutóbbi javaslatok szerint - olvasható Rétvári Bence KDNP-s országgyűlési képviselő közleményében.
Budapest vezetése önmagát leplezte le, amikor a BKV paraméterkönyvéről szóló vitában a főpolgármesteri kabinet első körben csak a menetrend-módosítás pénzügyi mértékéről döntött, a konkrét járatokkal nem is foglalkozott. A városvezetés ezzel elismerte, hogy a járatritkításnak semmilyen szakmai alapja nincs, csak pénzügyi indokból rontják a fővárosi tömegközlekedés színvonalát. Előbb eldöntötték, hogy mekkora összeget vonnak ki a felszíni tömegközlekedésből, s csak később konkretizálják a visszafejlesztést a járatok szintjén. Teljes felelőtlenség, hogy a fővárosi tömegközlekedési hálózatról immár nem közlekedésmérnökök, hanem könyvelők döntenek.
A teljes dilettantizmust példázza az a tény is, hogy a XI. kerületet nagymértékben érintő 86-os busz a Batthyány tér és Újbuda, Függetlenségi Park közötti szakasza pótlás nélkül megszűnne a legutóbbi javaslatok szerint. Erre a járatra 3 évvel ezelőtt 50 millió forintot költött a BKV, hogy GPS alapú követőrendszert építsen ki. Az újbudai lakosok számára a jelenlegi tervezetben rögzített rövidítések, ritkítások és összevonások nagy nehézséget jelentenek, és ezért elfogadhatatlanok.
A BKV paraméterkönyvének vitája mára már nyíltan Demszky Gábor főpolgármester és a helyére készülő Hagyó Miklós
főpolgármester-helyettes politikai csataterévé vált. A sajtón keresztül üzennek egymásnak, saját hatalmukat és befolyásukat fitogtatják a városüzemeltetési kérdések vitájában. Mindeközben pedig a szakmai érvek és a budapesti állampolgárok érdeke háttérbe szorul
.