Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rendőrségi vizsgálat a BKV-nál

2009.09.17

Kép Már a rendőrség is vizsgálja a BKV tanácsadói szerződéseit, 2003-ig visszamenően. Az iratok most érkeztek meg a BRFK-ra. A nyomozás még áprilisban indult, hűtlen kezelés miatt. A napokban elkezdődik a BKV dolgozók tanúkénti meghallgatása is. A korábban nyilvánosságra került, több 10 milliós végkielégítések után most kiderült: a jelenlegi szerződések között is vannak hasonlóak. Például a mostani vezérigazgatóé, Kocsis Istváné.

83 millió forint jutalom a felső vezetőnek. 98 millió egy vezetőnek. Az üzemvezetőknek pedig havi 972 ezer forint és évi több mint 10 millió forint jutalom. Összesen másfél milliárd forint folyt így el a BKV-ból aszerint a lista szerint, amit a cég belső ellenőrzése készített.

Egy felső vezető 2007-ben egyebek mellett 40 és fél millió forint jutalommal, korengedményes nyugdíjjal és csaknem 84 millió forintos végkielégítéssel számolhatott. Ezekről a szerződésekről tárgyalt hétfőn a BKV felügyelő bizottsága azért, hogy eldöntsék, melyikkel kapcsolatban tegyenek feljelentést. Azonban kiderült, hogy a jelenlegi bizottság is jóváhagyott olyan szerződéseket, amelyek irreálisan előnyösek a vezetőknek. Kocsis István a BKV jelenlegi vezérigazgatója 78 millió forintos végkielégítést is kaphatna, ha most elküldenék a cégtől.

„Szükséges újra szabályozni, mert ezek az összegek irritálóan magasak, én kezdeményeztem már a tárgyalást a menedzsmenttel és jeleztem a szakszervezetekkel való hétvégi beszélgetésen, hogy általában is át kell tekintenünk a kollektív szerződést” – mondta Horváth Csaba főpolgármester-helyettes.

A fővárosi Fidesz frakcióvezetője szerint nem azt kell számon kérni, aki számára előnyös szerződést kötött, hanem azt, aki ezt jóváhagyta.

„Az ilyen végkielégítéseket tartalmazó szerződésekért az a felelős, aki az alkalmazottal megkötötte a szerződéseket” – mondta Tarlós István, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője.

Nemcsak végkielégítésekre, különböző tanulmányokra is milliókat költött a BKV. Ilyen volt például az úgynevezett luxusmetró, vagy a Libegő, a Fogaskerekű és a Sikló népszerűsítéséről szólók. Ezekért 9-9 millió forintot fizetett a közlekedési vállalat, Kocsis István pedig most büntető feljelentést tett az ügyben