Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ősszel írják ki a villamostendereket - Kik az esélyesek?

2008.06.23

Kép A 2010-es önkormányzati választásokig minden városba megérkeznek az új villamosok. Az új járművek beszerzését a városok az Európai Unió Közlekedési operatív programjából (KÖZOP) szeretnék finanszírozni. A vidéki tendereken indulna a németországi Siemens, a francia Alstom Transport, a svájci Stadler Rail Group, a németországi Bombardier és a csehországi Ganz-Skoda Electric is.

Már most, a kiírások előtt látható, hogy a fővárosi pályázatokon a Siemens Combinói az esélyesek. A főpolgármesteri kabinet a napokban döntött az 1-es és a 3-as villamosok vonalának meghosszabbításáról. Nyáry Krisztián kommunikációs igazgató elmondta: az 1-es villamost a Lágymányosi hídon át a Budafoki útig vezetnék el – ehhez 2011-ig hét új 54 méteres Combino villamost kell venni –, a 3-ast pedig a pesterzsébeti HÉV-állomásig – oda kilenc új 33 méter hosszú járműre lesz szükség. A mintegy bruttó 44 milliárd forintos költség csaknem 80 százalékát, 33,8 milliárd forintot uniós forrásból fedezné Budapest.

Miskolc 31 új villamost vásárolna a teljes flottacseréhez, ehhez 37-38 milliárd forintra van szükség. A város májusban pályázott az uniós támogatásra, a járműbeszerzési tender kiírásához az őszi kormánydöntésre vár – tudtuk meg Vargha Tibor önkormányzati biztostól.