Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mobilnet a metrón

2011.12.07

 Szupergyors mobilinternet vár benneteket a piros és kék metróvonalon szerdától. A mobilinternet segítségével utazás közben ezentúl gond nélkül tudtok zenét hallgatni, videókat letölteni vagy leveleket és internetes híreket olvasni.


Mervai Márk képe

A villámgyors mobilnet-szolgáltatás a Vodafone, a mobilhálózati eszközöket szállító kínai Huawei Technologies és a tömegközlekedésért felelős Budapesti Közlekedési Központ együttműködésében valósult meg.

A mobilszolgáltatást nemcsak az állomásokon, hanem utazás közben a metróalagutakban is elérhetitek a piros és a kék metró vonalán.

A 21,6 megabites elméleti maximális letöltési sebességgel működő hálózat a metró legmélyebb pontján, a Deák térnél több mint 38 méter mélyen is működik.

Az 1-es vonalán 2012 első heteitől élvezhetitek majd a mobilinternetet, ha a kisföldalattin utaztok.

A metróvonalakon használható mobilinternetért a megszokott tarifákon túl nem kell külön fizetnetek, ellentétben például Hongkonggal, ahol minden felhasználónak úgynevezett “alagútdíjjal” kell kiegészítenie a fejlesztés technikai költségei miatt az alaptarifáját.

A budapesti fejlesztés nemzetközi szinten is élenjáró, Londonban a tervek szerint csak a 2012-es nyári olimpia idejére juthat el a szélessávú mobilnet-hálózat a metróba. New Yorkban pedig csak az állomásokon érhető el a mobilnet, míg a metróalagutakban, utazás közben nem.