Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Metróért perel Újpest

2008.03.13

Káposztásmegyerig akarnak földalattit

Bírósághoz fordul Újpest a 3-as metró meghosszabbításáért - értesült a Népszabadság. A kerületi önkormányzat azt szeretné elérni, hogy a főváros - a korábbi terveknek megfelelően - a káposztásmegyeri lakótelepig építse meg a földalattit. A következő hetekben benyújtandó keresetben a károkozás tényének megállapítását kérik a bíróságtól.


Derce Tamás polgármester a lapnak elmondta 25-30 ezer ember annak idején a metróépítés tudatában vásárolt lakást Káposztásmegyeren. Az építéssel 1990-ben felhagytak, de a nyomvonalon még mindig érvényes az eredeti szabályozás. Egyebek mellett építési tilalom van, a területet nem lehet fejleszteni, emiatt a kerület jelentős bevételektől esik el. A politikus elmondta: Újpest célja elsősorban nem a kártérítés, hanem a 3-as metró továbbépítése.

A polgármester hozzátette a lakótelepen élő 30 ezer embernek a villamos sem jelent igazi megoldást, ráadásul a BKV tervei szerint a jövőben a helyi buszok csak több átszállással érnék el a belvárost. A fővárosnak egyébként nincs pénze a továbbépítésre - írja a lap.