Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megtudtuk, hogy mennyit fizetett a BKV a színészeknek

2009.07.10

Pár napja írtam egy levelet a BKV vezérigazgatójának. Arra voltam kíváncsi, hogy a 7-es buszokon és a Combino villamosokon hallható „színészhangos” utastájékoztatásra mennyi pénzt fizettek ki, mennyi pénzt vettek fel a színészek a munkáért. Mivel ezek közérdekű adatok a BKV-nak kötelessége beszámolnia arról, mire is szórja el az adófizetők, az utasok pénzét. Előbb a BKV válaszát, majd alatta a levelemet olvashatjátok:

Tisztelt Gál Mihály!   

Köszönjük Társaságunk Vezérigazgatójának címzett levelét.   

Társaságunk illetékes területének tájékoztatása alapján az alábbiakban közöljük a színészhangokról kért információkat. 

5 színésszel kötöttünk szerződést néhány viszonylaton található megállók neveinek rögzítendő formában történő felmondására. A szerződő felek egyszeri 300.000 Ft+Áfa megbízási díj összegben állapodtak meg. Társaságunk a létrejött mű jogdíját 5 évig terjedő felhasználási jog fejében egyösszegű 700.000 Ft kifizetésével megvette. A hangrögzítés, és az utómunkálatok társaságunk saját stúdiójában készültek. Tehát összesen a költség, melyet Társaságunk kifizetett, 5 millió forint volt.

Reméljük kérdéseire kimerítő választ tudtunk adni. 

Budapest, 2009. július 9.

Üdvözlettel: BKV Zrt.

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény alapján kérem, közöljék, hogy a BKV Zrt. a „színészhangok” néven közismertté vált 5 színész foglalkoztatására milyen jogviszonyt létesített, és összesen erre a promócióra mennyit költött az adófizetők pénzéből. Kérem, hogy válaszában részletesen térjen ki arra is, hogy a promócióra költött pénzből mekkora összeget költöttek a színészek kifizetésére, és a hangok felvételére.

Kérem az adatok mielőbbi biztosítását, tekintettel arra, hogy a bíróság már több esetben kimondta (a BKV esetében is), hogy ezek közérdekű adatoknak minősülnek. Kérelmem a Avt. érintett rendelkezésein túl a Ptk. 81. § (3) bekezdésén alapul.

Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!