Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Már táblára sem futja a BKV-nak?

2008.02.10
Budapest – Nem rosszalkodó gyerekek kéznyomát viselik a szutyoktól megfeketült BKV-buszok. Maguk a dolgozók írják fel ujjukkal a koszos üvegre, a lemezre a járatok számát. Nem viccből, hanem azért, mert hiánycikk a tábla. A BKV szerint lehetetlen versenyezni a tolvajokkal, egy civil szervezet viszont azt állítja, a cég már az utasok tájékoztatásán is spórol

Meglepő módját választotta a BKV, hogy jelezze az utasoknak az autóbuszok számát: tábla helyett a jármű hátuljára írják fel a számot. Méghozzá szutyokkal. Pontosabban a karosszériára felrakódott koszba törlik bele ujjal a járatszámot. Nincs nehéz dolguk, ha hagyják annyira elkoszolódni a buszt, hogy már az eredeti kék festék és a hátsó üveg sem látszódik. Ez a megoldás nyilván olcsóbb, mind táblát vásárolni, annál is inkább, mivel még a mosást is megspórolják.

A BKV sajtóosztályán elmondták: ezrével lopják a táblákat. Tavaly például több mint 2600 darab tűnt el nyomtalanul. Leginkább a járművek oldalán lévő tábláknak kél lába, éppen ezért elkezdték elzárható darabokkal felszerelni a buszokat. Azt is közölte a sajtóiroda, hogy az ellopott tájékoztatókat folyamatosan pótolják, de nem bírják a versenyt a tolvajokkal. Előfordult, hogy egy újonnan beindított járatról az összes táblát eltüntette valaki.Arra viszont, hogy miért ennyire szutykos némelyik autóbusz, nem tértek ki válaszlevelükben.

– Ugyan már, korábban is lopták a táblákat, nem lehet ezt a kialakult helyzetet csak a tolvajokra fogni – vélekedett a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke. Vitézy Dávid szerint a probléma oka az, hogy a BKV nem pótolta az ellopott vagy elhasználódott táblákat az utóbbi egy évben.

– Botrányos állapotok uralkodnak az utastájékoztatásban. Vannak olyan buszok, amelyeken semmiféle tábla nincs. Valamelyik nap az Astoriánál láttam egyet – ráadásul ez egy villamospótló volt, amelynek útvonalát hetente módosítják a 4-es metró építése miatt. Már a budapestiek sem tudnak eligazodni, hát még a külföldiek – vélekedett Vitézy.

forrás:Blikk