Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Levegőben lóg a közlekedési sztrájk

2008.04.01

Gyakorlatilag elkerülhetetlen a jövő hétfői sztrájk a BKV-nál. A szakszervezetek ma azt mondták: még ha vissza is vonná a cég a járatritkítási tervet, akkor is sztrájkolnának hétfőn, mert hosszú távú megoldást akarnak a BKV anyagi gondjaira. Például hogy az állam segítsen. Alighanem lesz vasutassztájk is, mert a szakszervezet keddre ígért döntést: megegyezés vagy sztrájk. És nincs megegyezés.

Kép

Tömegre és zsúfoltságra számítanak a szakszervezetek jövő hétfőn reggel mindenhol Budapesten. Azaz, hogy tömve lesz az a kevés busz is, amelyik elindul. Bár még tárgyalnak, a sztrájk egyre inkább elkerülhetetlennek tűnik. Azt követelték, hogy a BKV vonja vissza a járatritkítási tervet, és - bár eddig senki semmit nem vont vissza - most már nem is elégednének meg ennyivel."A paraméterkönyv visszavonása önmagában nem oldja fel a sztrájkhelyzetet, azt gondolom, ez be fog követekzni, hiszen a finanszírozási kérdés változatlanul nincs megoldva" - mondta Nemes Gábor, a Cinkotai Autóbusz Szakszervezet elnöke. Azaz hiába vonnák vissza a járatritkítási tervet, attól még megmaradna a BKV adóssága.

                              Ezért azt követelik, hogy segítsen az állam a BKV-n, és erről nincs is vitájuk a BKV-val. "Egyetértünk abban, hogy nagyobb állami szerepvállalást kell foganatosítani, és hát hogyha ez megtörténik, akkor azt gondolom, hoyg elkerülhető lesz a sztrájk" - mondta Prim Péter, a BKV kommunikációs igazgatója.

Arra viszont kevés az esély, hogy a következő pár napban állami milliárdok érkezzenek a BKV-hoz, ezért egyre valószínűbb, hogy hétfőn hajnaltól délután 1-ig sztrájk lesz. Arról sincs még megegyezés, hogy mennyi legyen az úgynevezett elégséges szolgáltatás, a BKV szerint napközben a járművek - buszok, villamosok, trolik - 75 százalékának kellene járni, hajnalban 66 százalékának. A szakszervezetek viszont csak azt ígérték meg eddig, hogy a nullánál többet indítanak el, azaz 1 százalékot legalább, de 50 százalék főlé nem akarnak menni. 

A MÁV székházban kedden újabb tárgyalási forduló volt a VDSzSz-el, ezen sem állapodtak meg. A VDSzSz pedig még múlt héten azt mondta: ha most sem lesz megegyezés, a hét második felében ők is újra sztrájkolnak.

A VDSzSz konkrét sztrájkidőpontról nem beszél, csak annyit mondanak, hogy tartják magukat ahhoz a szokásukhoz, hogy ha lesz sztrájk, akkor azt csak néhány órával a sztrájk kezdete előtt fogják bejelenteni. És mivel mostanáig, kedd délutánig ilyen bejelentés nem történt, ezért azt lehet mondani, hogy az biztos, hogy szerda reggel nem lesz sztrájk, de szerda délutántól bármikor lehet.