Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lerántották a leplet az új budapesti metróról

2008.09.13

Bemutatták az első elkészült széria-metrószerelvényt az Alstom chorzowi üzemében. A jármű vezetőfülkés változata a 2-es, a vezető nélküli verzió pedig a 4-es metró vonalán közlekedik majd.

A prototípus júliusban készült el, jelenleg Franciaországban tesztelik. Az új metrók közül az első szerelvény októberben áll üzembe a 2-es metró vonalán, utasokat pedig várhatóan jövő februártól szállít. Az utolsó, 22. darab vezetőfülkés vonat 2009 szeptemberben érkezik Magyarországra.

A 2-es vonalra érkező vonatokkal párhuzamosan készülnek a 4-es vonalra szánt automata vezérlésű szerelvények is. Ezeknek a tesztelése 2009 februárban kezdődik Franciaországban, az első közülük várhatóan 2010 januárban érkezik Budapestre, az utolsó pedig 2010 második félévben. Az új metrók típusengedélyét meg nem adta ki a magyar közlekedési hatóság, a szerelvények szállítása hat hónapot késik. Az Alstom álláspontja szerint a Siemens által készített vonatvezérlő elektronika tervezési dokumentációja nem érkezett meg időben.

Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép