Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hamarosan jegy nélkül utazhatunk

2009.10.03

Kép 

Pécsett már működik egy modern jegyvásárlási rendszer, az utasok év eleje óta mobilon is vehetnek időalapú jegyeket és bérleteket. A szolgáltatást biztosító Hedz Kft. megújította a technológiát, így hamarosan a diákigazolvány vagy a lakcímkártya is elég lesz az utazáshoz.

A mobilos jegyvásárlás nem feltétlenül a legjobb megoldás, mert lemerülhet az akku, ráadásul a virtuális jegyet megjelenítő program nem futtatható minden létező készüléktípuson. A vonalkód azonban elég egyszerű technológia, és igen elterjedt, hiszen a legfontosabb okmányainkon is van ilyen azonosító. Így az elekronikus jegyvásárlás szélesebb réteghez eljuthat.

Az eTicket néven bemutatott jegyek és bérletek az interneten, a mobilokon, valamint a hagyományos jegypénztárakban és jegyautomatáknál is megvásárolhatók. A rendszernek meg kell adni valamelyik vonalkódos igazolvány azonosítóját, és a diákigazolvány például rögtön azt is bizonyítja, hogy az illető jogosult a diákjegyre.

Jegyellenőrzéskor csupán a regisztrációnál használt igazolványt kell bemutatni, és az ellenőr készléke pillanatok alatt beolvassa az azonosítót, ami alapján kiderül, hogy van-e az illetőnek jegye.

A módszer egyik legnagyobb előnye, hogy egyetlen igazolvány vonalkódját bármely közlekedési vállalat felhasználhatja. Vagyis elképzelhető, hogy a lakcímkártyánkkal utazunk a BKV járatain, majd veszünk rá egy vonatjegyet Veszprémbe, és végül lebuszozunk vele a Balatonhoz.

A vonalkód nemcsak igazolványon jelenhet meg, hanem a mobilok kijelzőjén, vagy akár egy otthon kinyomtatott papíron is. A közlekedési vállalatok megspórolhatják az előre legyártott jegyek terjesztési és nyomtatási költségeit, és modernebb, rugalmasabb szolgáltatást adhatnak utasaiknak.