Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Első ajtós rendszer már a BKV-nál is

2009.07.06

Kép 

Első ajtós felszállás néhány BKV járaton

Június 2-től a BKV Zrt. a kisebb utasforgalmú 87-87A, a 187-es illetve a 141-141A járatok teljes vonalán bevezeti az első ajtós felszállást. Ennek megfelelően az érintett járatokra csak az első ajtónál lehet felszállni, ezzel egy időben az érvényes jegyet, bérletet fel kell mutatni. A kísérleti program célja a jegyellenőrzés hatékonyságának fokozása, a jegyekért és bérletekért nem fizetők kiszűrése, ezáltal a bliccelők által okozott károk csökkentése.

A felszálláskor érvényes jeggyel nem rendelkező utasok a jegyeket az említett járatok járművezetőinél válthatják meg 400 forintért. Az utazási jogosultságot valamennyi esetben az első ajtónál álló jegyellenőr vizsgálja, illetve a bevezetés kezdeti szakaszában - az utazási jogosultság ellenőrzésén túlmenően - besegít a járművezetőnek a jegyértékesítésben. A leszállásra természetesen a 2. és 3. ajtóknál lesz lehetőség, amit az ott szolgálatot teljesítő 1-1 fő biztonsági őr felügyel.

A Társaság mindent megtesz a zökkenőmentes átállás érdekében, azonban az első napokban – különösen a reggeli és délutáni csúcsidőszakban – a rendszer várhatóan nem lesz teljesen problémamentes, utasaink számíthatnak arra, hogy a buszok a megszokottnál valamivel többet állnak majd a megállókban.

Az új típusú intézkedés utasaink biztonságán túl a bliccelőket is érinti. Ugyanis nem megengedhető, hogy a bliccelésből eredő károk terheit azok az utasaink is viseljék, akik becsületesen, jogkövető módon jegyet vagy a bérletet vásárolnak. Az első ajtós felszállás bevezetését követően az említett járatokon a bliccelés is gyakorlatilag megszűnik. Az első ajtós felszállás megvalósítása nem jár többletköltséggel, mert a szükséges létszámot átcsoportosítással oldjuk meg.

Az új rendszer bevezetését követően összegezzük a tapasztalatokat, ezután a Társaság megteszi a szükséges intézkedéseket. A BKV Zrt. célja az utazóközönség elégedettségének növelése, hiszen valamennyi intézkedésünk fizető utasaink érdekét és biztonságát szolgálja. 
Sajnálatos módon az elmúlt időszakban megnőtt a BKV Zrt. alkalmazottak elleni támadások száma. Ezzel szemben nem elegendő önmagában a Társaság intézkedése, hanem széleskörű társadalmi összefogásra és utasaink támogatására is nagy szükség van.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.