Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Előre eladták a metrókocsik belsejét

2009.10.06

Kép Információink szerint az új Alstom metrókocsik felkészítésénél derült ki, hogy a BKV nem tud optimális mennyiségű utastájékoztató táblát elhelyezni a kocsibelsőkben, mert azt a közlekedési cég még 2008 nyarán eladta a Promix nevű reklámcégnek.

A szerződés szerint a BKV csak a hirdetési helyek öt százalékát használhatja utastájékoztatásra. A BKV azon gondolkozik, hogy az ablakfelületre helyezze az információkat, ahhoz viszont nincs engedély. Az első kocsik várhatóan az év végén állnak forgalomba.

Az Alstom metrókocsik belsejének reklámfelületeinek értékesítéséről szóló szerződést 2008 nyarán kötötte a BKV a Promix-szal, mondta az Indexnek Bolla Tibor, a közlekedési cég gazdasági vezérigazgató-helyettese.

Az aláíráskor még Balogh Zsolt volt a BKV megbízott vezérigazgató-helyettese. A szerződést szokatlan módon jó előre kötötték meg, hiszen csak január 1-vel lép érvénybe.

Bolla elmondta, hogy jelenleg tárgyalásokat folytatnak a Promix-szal, hogy a reklám és az utastájékoztatás megfelelő arányban legyen az Alstom kocsik belsejében. A szerződés szerint meglehetősen kevés, mindössze öt százaléknyi hely jutna a BKV-nak a reklámhelyekből arra, hogy elhelyezze a tábláit (térképeket, alapinformációkat).

Az Index úgy tudja, hogy még az ajtók feletti csíkról is egyeztetni kell, ami pedig hagyományosan a vonal és a megállók sematikus ábrájának a helye. Bolla hozzátette, a tárgyalást úgy folytatják le, hogy az utastájékoztatás semmiképpen se szenvedjen csorbát a reklámok javára.

A BKV-nál azon is gondolkodtak, hogy az ablakfelületekre helyezzék el az információkat (a jelenlegi metrókocsikon van erre példa), de erre jelenleg nincs hatósági engedélyük.

Arra a kérdésre, hogy egy mostani megállapodás biztos, hogy kerül valamibe a BKV-nak, Bolla elmondta, hogy a szerződés jövő januártól lép érvénybe, tehát fizetni nem kell. Az elképzelhető, hogy a helyért cserébe kevesebb bérleti díjat fizet a Promix, de az is lehetséges, hogy zöld utat kap a cég egy régebbi ötletének megvalósítására, azaz kihelyezhetnek elektronikus reklámtáblákat is.

Az Index megkereste a Promix Médiát is, amelynek médiaigazgatója, Pető Zsolt nem kívánta kommentálni az ügyet.