Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Éjszakáznának a sztrájkolók

2008.04.06

Kép

Egyre több szimpatizánsa van a BKV-sztrájknak, tegnap a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is bejelentette, szolidáris a tömegközlekedési dolgozókkal. Egyre biztosabbnak tűnik ugyanis a hétfőre - április 7-ére - bejelentett félnapos munkabeszüntetés.

A menedzsment és a szakszervezetek napok óta egyezkednek a munkabeszüntetés idejére szóló elégséges szolgáltatásról. A vezetőség elvárná, hogy a sztrájk idején is zavartalanul járjon a metró, a felszíni közlekedés csúcsidőben 75, azon kívüli időszakban pedig 66 százalékosan üzemeljen. A szakszervezetek viszont az éjszakai közlekedés nappali meghosszabbítását ajánlják - tehát csak annyi és azok a járművek közlekednek, amelyek éjjel -, kiegészítve a BKV alvállalkozóinak peremkerületi vonalaival. A metróból viszont nem engednek, sztrájk idején egyetlen szerelvény sem gördülhet ki - szögezte le érdeklődésünkre Gulyás Attila, a Városi és Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnökhelyettese. Az egyeztetés ma folytatódik.

Mint arról beszámoltunk, a társaság húsz szakszervezete tiltakozik a járatritkításokat tartalmazó új paraméterkönyv bevezetése ellen, követeli, hogy az állam konszolidálja a BKV csaknem 80 milliárd forintos adósságát, s a jövőben a fővárossal közösen járuljon hozzá a vállalat működési költségeihez. Az érdekvédők felkérték a pénzügyi és a gazdasági tárca illetékeseit, hogy vegyenek részt a menedzsmenttel folytatott tárgyalásokon, ám az előbbi jelezte, nem kíván beavatkozni az ügybe, az utóbbi válaszra sem méltatta a szakszervezeteket - mondta Gulyás Attila.