Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cseh villamosok járnak majd Washingtonban

2009.03.29

 

45 év szünet után feléled a villamosközlekedés az amerikai fővárosban Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Washingtonban 45 évi szünet után feléled a villamosközlekedés; az amerikai főváros Csehországtól vásárol villamosokat - írta a The Washington Times.
   
A közlekedési minisztérium hamarosan bejelenti az első kétmérföldes pályaszakasz építésének kezdetét a Capitoliumtól délkeletre fekvő kerületben. A 25 millió dolláros program várhatóan másfél év alatt fejeződik be; a főváros 10 millió dollárért vásárolt három cseh villamost a vonalra.
   
A washingtoni villamosközlekedés-fejlesztési program második szakaszában az északkeleti H utcán fognak lefektetni sínpárokat a körzet hároméves újjáépítése keretében. A fővárosi közlekedési hatóság, amely a hálózat kiterjesztésére törekszik, a tervek szerint minden nap, reggel 6 órától éjfélig fogja üzemeltetni a villamosokat, a viteldíj a buszjegy árához lesz hasonló.
   
A villamosok az autósávok mellett haladnak, felsővezetékről kapják az áramot; csöndesek és hatékonyak, a forgalmas negyedeken áthaladó villamosokkal csökkenthető a gépjárműforgalom és enyhíthetők a parkolási gondok - magyarázza az újság olvasóinak Washingtonban, ahol utoljára 45 éve járt villamos.
   
Az utolsó villamosok 1962-ben fejezték be pályafutásukat, amivel a washingtoni villamosközlekedés 100 éves fejezete zárult le. A villamoshasználat 1916-ban érte el csúcspontját, akkor a vonalak behálózták a várost, és több villamos a déli Virginia és az északi Maryland államba is kijárt. A térségben 200 mérföld villamospálya volt, ebből 100 mérföld a fővárosban.
   
A motorizációval, a taxik 1908-as és a buszok 1921-es megjelenésével a villamosokat gyártó vállalatok száma 1923-ra felére esett. 1958-ra a legtöbb villamosvonalon már buszok jártak, és 1962. január 28-án az utolsó néhány vonalat is felszámolták.
   
Washingtonban ma már csak egy helyen láthatók régi villamossínek, a festői Georgetown negyedben, a P és az O utcán, a 3400-as és 3800-as házszám közötti szakaszon: a sínpárokat az 1890-es években fektették le.