Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BKV-sztrájk április 7-én

2008.03.28

Kép A BKV történetének egyik legnagyobb sztrájkjára készül. A munkabeszüntetés az összes járatot érintené, metró-, HÉV-, busz- és villamosvonalakat egyaránt. A szakszervezetek a tervezett járatritkítás ellen tiltakoznának, de addig még tárgyalnak a közlekedési vállalat vezetőivel. Ehhez hasonló sztrájk utoljára 1991-ben volt.Tavaly novemberben a BKV dolgozói néhány buszvonalon, mindössze két órát sztrájkoltak. Az nem okozott különösebb fennakadást a közlekedésben. Április 7-én viszont a BKV összes szakszervezete, az összes járművön, a metrón, a HÉV-en, a busz- és a villamosjáratokon is sztrájkolnának, üzemkezdettől délig.

„Semmilyen járatritkítással nem értünk egyet, egyrészt azért, mert semmilyen szakmai érvet nem látunk amellett, hogy miért kellene ilyen mértékű járatritkítást végrehajtani” – mondta Nemes Gábor, a Cinkotai Autóbuszgarázs szakszervezetének elnöke.

A másik ok, hogy állásukat féltik a vállalat dolgozói. Szerintük a járatritkítás egyenes következménye a létszámleépítés. A BKV korábban 6 milliárd forintot szeretett volna spórolni a járatritkításokkal. Kedden viszont a főváros vezetése bejelentette, hogy csak 3 milliárdot kell megtakarítani. Azt, hogy biztosan lesz-e sztrájk, még nem lehet tudni, a cég vezetői és a szakszervezetek hétfőn újra tárgyalnak.

„A tárgyalófelek kijelentéseket tesznek, majd ezekről kell egyeztetni, tehát nyilvánvaló, hogy ezeket lehet közelíteni egymáshoz” – mondta Kiricsi Karola, a BKV szóvivője.

A járatritkítások ellen egyébként Budapest több kerületi polgármestere is tiltakozott - függetlenül attól, hogy melyik párthoz tartozik. Szerintük már így is sokan ültek át autóba, és a járatok átalakításával további utasokat veszthet a BKV.