Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A BKV dolgozói is sztrájkra készülődnek

2008.03.24

Kép Tízezer BKV-dolgozó léphet sztrájkba április 7-én, ha a közlekedési vállalat nem vonja vissza járatritkítási és -megszüntetési terveit. Üzemkezdettől délután egyig tartó sztrájkot helyezett kilátásba április 7-re a BKV legnagyobb szakszervezete. A hétezer munkavállalót képviselő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) tanácsa tegnap egyhangúlag döntött erről. Gulyás Attila elnökhelyettes az ülés után arról számolt be, a valamennyi üzemegységet érintő munkabeszüntetésre akkor kerül sor, ha a BKV nem vonja vissza paraméterkönyv tervezetét. "A gazdasági és szociális jogaik védelme érdekében a sztrájktörvény jogot biztosít a munkavállalóknak a sztrájkra. A tízszázalékos teljesítménycsökkentéssel járó program jelentős létszámleépítéssel, telephelyek megszüntetésével, átszervezésekkel járna, amelyet nem tudunk elfogadni" – mondta. Az elnökhelyettes szerint akár ezer ember elbocsátására is sor kerülhet. "Egy garázs bezárásával a sofőrök egy részét áthelyezhetik, de a műszaki és adminisztratív területen dolgozó kollégákra már nem lesz szüksége a BKV-nak."

A VTDSZSZ maga is képes lebénítani a főváros közlekedését, a társzervezetek csatlakozásával azonban teljessé válhat az akció, vagyis tízezer dolgozó léphet sztrájkba. "Szóbeli megállapodást nem kötünk, írásos garanciát kérünk a BKV-tól, hogy leállítja a paraméterkönyv módosítását" – jelentette ki Gulyás Attila. A VTDSZSZ nem tart attól, hogy az utazók többsége ellenségesen viszonyulna a sztrájkhoz, hiszen azzal az ő érdeküket is képviselik.

A főpolgármesteri kabinet kedden azt javasolja a BKV-nak, hogy a paraméterkönyv módosítását két lépésben hajtsa végre. Az elsőt augusztus elsején vezetnék be, ennek tapasztalatai alapján döntenének a folytatásról. "Ez nem változtat a döntésünkön. Azt se tudjuk elfogadni, ha a főváros több lépésben akarja véghezvinni a járatritkítást" – reagált a VTDSZSZ elnökhelyettese.