Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


70 milliárd forintra emelkedett a BKV Zrt. adóssága

2008.06.14

Kép A BKV-nak a múlt évi mérlegbeszámolóját és az idei üzleti tervét, a Fővárosi Vízműveknek viszont csak a múlt évi mérlegét fogadta el a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága kedd délutáni ülésén, amelyen kiderült, hogy a vízmű üzleti terve legkorábban szeptemberben kerülhet a testület elé, mivel a cég felügyelőbizottsága augusztus végén tárgyalja meg azt. A BKV adóssága 70 milliárd forintra növekedett, míg a vízműveknél négymilliárdos sikerdíjat fognak kifizetni a tulajdonosoknak.

A napirendi vitában Bagdy Gábor (KDNP) és Hutiray Gyula (Fidesz) nehezményezte, hogy a vaskos előterjesztéseket csak hétfőn postázták számukra. Javaslatukat, hogy a két cégbeszámoló előterjesztését halasszák jövő hétre, a fővárost vezető MSZP–SZDSZ-képviselők elutasították. A koalíciós képviselők annak ellenére ragaszkodtak az előterjesztések tárgyalásához, hogy például a vízművek mérlegbeszámolójának vitájában igen ellentmondásos helyzetre derült fény. A cég beszámolójának ugyanis a képviselők nem azt a változatát kapták meg, amelyről dönteniük kellett. A koalíciós politikusok szerint viszont a hiányosságokat pótolták a szóbeli kiegészítések, ezért elfogadták az előterjesztéseket. A vízművek mérlegéről folytatott rövid vitában elhangzott, hogy a cégnek a bizottsági ülés napján kilencmilliárd forintnyi készpénze van, így ki tudja fizetni azt a négymilliárd forintot, ami a tulajdonosoknak jár sikerdíjként, illetve osztalékként. Bagdy Gábor szerint az egy hét halasztás azért lett volna célszerűbb, mivel így megfelelő ismeret hiányában, csupán politikai instrukciók alapján döntenek.

70 milliárd a BKV adóssága

A BKV mérlegbeszámolóját és üzleti tervét a vízműveknél jóval kisebb vita után fogadták el a koalíciós képviselők. Ennek során egyebek közt kiderült, hogy tavaly 16 milliárd forintos veszteséget halmozott fel a cég, amelynek több mint 70 milliárd forint az adósságállománya már. Hutiray Gyula aggasztónak tartotta, hogy a cég 6,5 milliárd forintos ez évi hitelkamatait csak újabb hitelből tudja finanszírozni. Szó esett a cég tanácsadói szerződéseiről, a több mint kétmilliárd forintos AAM-szerződésről, amire végül is – annak felbontása miatt – csak töredékét fizették ki.

A gyógyfürdők vezetőjének felelősségre vonását szorgalmazza a Fidesz

Szaniszló Sándor (MSZP) a Főkert Zrt., Hutiray Gyula pedig a Budapest Gyógyfürdői Zrt. két hete tárgyalt üzleti tervének anomáliái kapcsán szorgalmazta, hogy ismét foglalkozzanak a két céggel. Somlyódy Csaba (MSZP) bizottsági elnök közölte, hogy a cégek felügyelőbizottságai véleményének ismeretében jövő héten újból napirendre veszik a két cég üzleti tervét. Hutiray a gyógyfürdőtársaság vezérigazgatója fegyelmi felelősségre vonásának szükségességét is feszegette a cégvezető egy hétfői nyilatkozata, közleménye miatt. Annak ellenére ugyanis, hogy két hete a gazdasági bizottság határozatban rendelte el a fürdőcégnél tervezett tevékenység és dolgozói létszámkiszervezés ideiglenes leállítását, a helyzet tisztázását, a vezérigazgató a tulajdonos érvényes döntését figyelmen kívül hagyva kész tényként nyilatkozott a kiszervezésekről – szögezte le a politikus.