Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tömeg vagy közösségi közlekedés?

2009.07.08

Kép Közösségi közlekedés. Ma még inkább csak hivatalos megnyilatkozások során halljuk az eddig megszokott tömegközlekedés szó helyett. De vajon meghonosodhat-e a mindennapi beszédben is? Egyelőre nem tudhatjuk, bár kétségtelen, hogy sokkal jobban szeretünk közösségben lenni, mint tömegben. Különben is, honnan származik a tömegközlekedés szó? A régieknek miért nem jutott eszébe valami barátságosabban hangzó kifejezés? Ám ha feltesszük ezt a kérdést, közlekedés szavunk eredetéről sem feledkezhetünk meg.
Már csak azért sem, mert a "tömegnél" sokkal frappánsabb megoldásnak tűnne a "köz" előtag használata. A köztársaságtól kezdve, a közműveken át egészen a köztemetőig sorolhatnánk a példákat, sőt ha jobban belegondolunk, amikor felszállunk a villamosra, voltaképpen "közellátást" veszünk igénybe. De a hétköznapi beszédben, vagyis a "köznyelvben" meghonosodhatott volna a dadogósan hangzó "közközlekedés"? Aligha, bár Nádasdy Ádám nyelvész szerint, mivel a magyar nyelvben nincsenek erre vonatkozó szabályok, még az ilyen szó eleji duplázás sem elképzelhetetlen. Még akkor sem, ha a közlekedés szóban lévő "köznek" nemcsak a hangzása, de jelentése is azonos. 
A köz nagyon régi, szép magyar szó, ami arra utal, hogy valami mindenki számára hozzáférhető, mindenkinek a tulajdona. A latin eredetű "communis" magyarításaként használták, ami azt jelenti, közös. A közlekedés szót viszont a nyelvújítás korában, a XVIII. század végén alkották, hogy a latin "communicatio"-nak (kommunikáció) is legyen magyar megfelelője. Például, ha két ember régóta nem beszél egymással, lehetett azt mondani, hogy közöttük "évek óta nem volt közlekedés". Vagy gondoljunk az iskolai kémia órákról ismerős közlekedőedényekre. Nem azért nevezték el így őket, mert mai értelemben véve közlekednek, hanem mert egy vékony csövön "kommunikálnak" - kapcsolatban vannak. A németben a "Verkehr" szó ugyanúgy jelent kapcsolatot, összeköttetést, sőt még szexuális együttlétet is, mint a közlekedést. Nálunk másként alakult. A közlekedés szinte kizárólag a jármű- vagy gyalogosforgalmat jelent, de ebben is ott az eredeti jelentés, hiszen két pont között kapcsolat létesül. Azt persze nehéz lenne megmondani, miért történt így.
Nádasdy Ádám a tömegközlekedés kifejezés elterjedését az ötvenes évekhez köti, s úgy véli, leginkább emiatt lehet "rossz hangzása". - Az akkori rendszer emlegetett előszeretettel dolgozó tömegeket, tömegdal- és tömegsport mozgalmat indított, vagyis akkoriban a "tömeg" nem feltétlenül a zsúfoltság és a kényelmetlenség szinonimája volt. 
Ma viszont egyértelműen az, ezért teljesen logikus a szándék, hogy valami mással helyettesítsük. De mivel? A "közközlekedést" már említettük - nem az igazi. Mondhatnánk azt is, hogy "népközlekedés", de ez egyrészt a szegénységet (népkonyha, népfürdő, népiskola), másfelől szintén a rendszerváltás előtti időket (népköztársaság, néphadsereg) idézné. Az angol például a "public transport" (közszállítás) használja, amivel voltaképpen nem is lenne semmi baj, sőt a személyszállítás és a személyfuvarozás szavak a magyar nyelvben is meghonosodtak, de valahogy úgy alakult, hogy előbbi a vasúti-, az utóbbi pedig taxis szolgáltatást jelenti. Nádasdy Ádám a nyilvános közlekedést javasolná, a közösségi közlekedést nehézkesnek, hivatalos hangulatúnak tartja. 
Csakhogy a közösségi közlekedés nem pusztán a tömegközlekedés szinonimája, sokkal többről van szó. Egy közismert hazai politikus szerint a két kifejezés nem ugyanazt jelenti. Ő így fogalmazott: "A különbség a minőségben van. A közösségi közlekedés járművein nincs utas lemaradás csúcsidőben, a járművek tiszták, és tartják a menetrendet."
Ugyanezt fogalmazta meg egy internetes fórumozó is, amikor következőket írja:
"Mi a tömegközlekedés?
A tömegközlekedési járművön beszélget két hölgy. - Azt hiszem anya lettem - mondja az egyik. 
- Gratulálok, ki a szerencsés apa? - hangzik a másiktól.
- Nem tudom, mert nem bírok megfordulni.
Mi ezzel szemben a közforgalmú vagy közösségi közlekedés?
Kényelmesen ülnek, olvasnak, beszélgetnek az utasok, halkan suhanó, tiszta, kényelmes, gyors járművön."

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.