Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megijednek a turisták Budapest mocskától

2008.07.20

Légkalapácsok döngése fogadja a turistát a Keletinél, és a padok nélküli váróteremben órákat kell várnia jegyére, ha tovább kell utaznia. A Nyugati aluljáró teli van kéregetőkkel, koszos és büdös. Elképesztő állapotok uralkodnak Budapesten éppen azokon a helyeken, ahol sok turista először találkozik az országgal.


Nagyon mocskosnak tartják a fővárost

A japán Maya már két és fél órája várakozik a Keleti nemzetközi jegypénztáránál: – Teljesen elgémberedett a lábam, le kellett már üljek, de nincs hova.
[kep]
Ljubljanába utaznék tovább és váltanám meg a jegyemet, de egy ilyen állapotú nemzetközi jegypénztárban és váróban még az élettől is elmegy a kedvem. Thomas Strömbland Norvégiából érkezett Budapestre. – Valóságos kihívás volt a közlekedés errefelé - mutatta a Borsnak. - Alig tudtuk átverekedni magunkat az építkezés környékén. Semmi nem volt kitáblázva, többször eltévedtünk. A város egyébként nagyon szép, az emberek kedvesek és segítőkészek, és sokan beszélnek angolul. Thomas csinos utazótársa, Johanna hiányolta a nyilvános vécéket és ivókutakat. – Az egyik gyorsétterembe kellett bemennünk, hogy használhassuk a mosdót. Sehol egy utcai ivókút sem, pedig a hőségben jól esik egy arcmosás és pár korty víz. Az egész Belvárosban ez az egyetlen működő pénzbedobós vécé a Bazilika mellett, de a környéke ijesztően mocskos. Egyetlen toitoit találtunk még a Városligetben, ahol naponta több ezer turista megfordul. - Külföldi és magyar turisták egyaránt be szoktak kéredzkedni a vécére - mondta a Borsnak Berényi Kármen, a Liszt Ferenc téren található egyik étterem pincérnője. Észak-Amerikából jött Magyarországra nyaralni Anastacia Kirk: lenyűgözte a sok gyönyörű épület, és valósággal megdöbbentette a Keleti pályaudvar körüli zűrzavar. - Mi ez a felfordulás itt? - érdeklődött a kanadai újságírónő. - Úgy láttam kiírva, mintha metrót építenének, de nem értem, miért kellett itt mindent lezárni, és miért nem tájékoztatják több nyelven az utasokat? A Hősök tere mindig teli van idegenvezetőkkel és turistákkal. Ha nem jöhetnek be a buszok, hogyan mutatják meg az egyik legfőbb pesti látványosságot?