Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Képzelje! Leviheti a biciklijét a metróba

2009.03.29

Minden kocsiban egy ajtót használhatnak a kerékpárosok

Az osztrák fővárosban 21. éve működik az a rendszer, amelyik engedi kerékpár szállítását a metróban. Az emberek élnek is a lehetőséggel, amikor kirándulni, túrázni indulnak.

Hétfőtől péntekig reggel 9-től 15 óráig, illetve 18.30-tól üzemzárásig, a hétvégén szombat reggel 9-től a vasárnapi éjszakai üzemzárásig lehet kerékpárt bevinni a bécsi metrókocsikba, pontosabban mindegyikbe csak egyet. Piktogramok jelzik a babakocsival vagy kerékpárral érkező utasoknak, hogy melyik ajtón szállhatnak be a metróba.


A bécsi metró belülről
Fotó: STOP/Joe
Az osztrák főváros kerékpárosai elsősorban túrázáskor veszik igénybe a félárú jegyért igénybe vehető szolgáltatást, az időkorlátozások ugyanis nem engedik, hogy a reggeli és délutáni csúcsforgalomban drótszamár jusson az U-Bahn-kocsikra. Tehát aki kerékpárral akar munkába menni, az vagy lekerekezi a teljes távot, vagy lerakja a biciklit például egy vaskorlát-parkolóban, ami szinten minden metróállomásnál megtalálható.

Ahogy Johann Ehrengruber, a Wiener Linien (a bécsi BKV - a szerk.) szóvivője a STOPnak elmondta: nincsenek pontos adataik arról, hogy napi 1,2 millió utasuk közül mennyien utaznak kerékpárjukkal együtt, de a lehetőség kihasználtságát jelzi, hogy folyamatos kéréseket kapnak a "biciklizhető idő" kibővítéséről.


A nagyobb állomásokon több lift is üzemel

 

A bécsi metrószerelvények hat kocsijának mindegyikében lehet egy-egy kerékpárt szállítani, így az sem gond, ha egy család, vagy baráti társaság tervezne közös kirándulást.

Az U-Bahn valamennyi állomása akadálymentesített. Ugyan csak a nagyobb állomásokon működik mozgólépcső, de mindenhova jutott a 8-10 személyes, üvegfalú liftekből.