Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A BKV 29 napos bérlete

2008.02.21

Ezt annyian megírták, hogy bár biztos mindenhol körbement már így hónap közepén, muszáj itt is megemlékeznünk róla. A havibérlet megszűnésével trükkösen emelt árat a BKV, hiszen az eddig 30-31+5 nap helyett most februárban pl 29 napos lett a 30 napos bérlet. (Mondjuk nyilván senki nem vett havibérlet 36. napja után 30 naposat, vagyishogy ezzel azért túl sokat nem lehetett trükközni, de itt elvekről van szó.) Három olvasónkat is beválogattuk, végére a matekossal:Nem tudom, érkezett-e már hasonló észrevétel, ezúton szeretném közkinccsé tenni legújabb tapasztalatomat. A BKV januártól megszüntette a havi bérletet, mondván ezentúl csak 30 napos bérlet váltható. Nos, én tegnap vásároltam egy 30 napos, havibérletet. Sajnos csak órákkal később tűnt fel a bélyegzőn lévő dátumozás; visszamenni, újabb sorbanállást végigvárni sem időm, sem türelmem nincs... Tehát, szembesültem a ténnyel,mely szerint a 30 nap = 29 nappal.  Tulajdonképpen szerencsésnek is gondolhatom magam, hisz szökőév révén, ebben az évben csak 1 nappal rövidítettek meg... Jövőre a BKV értelmezésében a 30 napos bérlet  február esetén csak 28 napot fog érni ?!

 egy naiv ügyfél

---

Hány napos a BKV havi bérlet? Lelövöm a poént: az attól függ, hány napos az adott hónap!  Ugye eltörölték a (régi) havi bérletet, ami adott hónapra, és a következő hónap első 5 napjára volt érvényes (addigra a többség meg is kapta a fizetését). Ami a legrövidebb februárban is 28+5=32 napot jelentett. Volt aztán a 30 napos, ami tényleg 30 napra szólt (30=30).

A mostani hibrid viszont a váltást hónapját követó hónap, váltás napja mínusz egy nap érvényes (pl. február 5-től március 4-éig). Azaz most (pedig szökő év van, és 29 napos a február) 29 napig használhatom a bérletemet! A legbosszantóbb azonban az, hogy ők maguk érveltek az új rendszer mellett, hogy az bizony nem csak kényelmesebb, de igazságosabb is, hiszen NEM függ a hónap hosszaától a pénzünkért kapott szolgáltatás mennyisége! Köszi, BKV!

Zoltan

---

A BKV-ra csodálkoztam rá a minap - bár lassan már semmin sem csodálkozom... Ügyesek! Volt ugye az a nagyszerű ötletük, hogy megszűnik a havibérlet, és eztán csak 30 napos bérlet lesz majd, amit viszont hóközben bármikor meg lehet vásárolni. Én legalábbis emígy értettem volt a közlekedési vállalat szándékát. És lőn: a bérlet mégis havibérlet maradt (ez is van ráírva), hóközi váltással. Ergo: februárra a havibérlet áráért (ami korábban ugyebár 35 vagy 36 napra szólt) csak 29 napot kapok - és még én vagyok a mázlista, hogy éppen szökőév van. Vagyis ha utánaszámolok:

1., Amúgy is árat emeltek, 7.350,- forintról 8.250,- forintra, ami önmagában 12 százalék fölötti emelést jelent, jóval az inflációt meghaladó mértékben.
2., Az eddigi 30 (vagy 31) plusz 5 napból (hiszen elsején 0 órától a következő hónap 5-én éjfélig volt jó a havibérlet) lekaptak 5 napot, maradt alapvetően 30 vagy 31 napos a havibérlet (ami így a megváltás napjától annyi napig érvényes, ahány napos az adott hónap). Vagyis e metodika szerint a 7.350 forintos, korábban 35 napig érvényes bérlet ára egy napra 210 forint volt, ami 30 nappal beszorozva 6.300 forintot tett volna ki, áremelés nélkül. Ha az új bérletárat ehhez mérjük, az már 31 százalékos áremelést jelent!
3., És akkor még ebből ellopnak a február rövidségére hivatkozva egy vagy két napot... Lassan 35 százalék környékén tart így a drágítás. Azt kell mondjam: ügyes...

Hát ennyit arról, hogy az ügyfelek jobb kiszolgálása érdekében született-e ez a nagyszerű, európai értelemben vett ötlete a BKV-nak...

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.