Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


40 éves a BKV

2008.01.23

Kép

 

40 éves a BKV!

A Fővárosi Tanács Végrehajtó Bizottságának 1967. október 11-i ülésén meghozott 427. és 428/1967. számú határozata szerint 1968. január 1-jével megalakult a főváros közösségi közlekedését lebonyolító Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV): a Fővárosi Villamosvasút, a Fővárosi Autóbuszüzem, a Budapesti Helyi Érdekű Vasút és a Fővárosi Hajózási Vállalat összevonásával. Az új vállalat felügyeleti szervének a Főváros Tanácsának újjászervezett Közlekedési Osztályát tették meg.

A főváros közlekedését lebonyolító - 1949. szeptember 30-a előtt egységes - BSZKRT vállalat szétbontása hibás intézkedésnek bizonyult, hiszen az önállósított vállalatok külön-külön önálló közlekedéspolitikát folytattak. Bár léteztek átszállójegyek, ezekkel nem lehetett más közlekedési eszközre átszállni, akkor sem, ha például az autóbusz és a trolibusz is azonos útvonalon közlekedett. Ilyen esetekben mindkettőnek külön megállója volt. Nem lehetett tehát átszállni a drágább tarifájú közlekedési eszközről az olcsóbbra, valamely közlekedési eszköz üzemzavara esetén sem lehetett a másik járművet igénybe venni. Az egyes vállalatok közötti együttműködés helyett verseny alakult ki mindamellett, hogy a társaságok fenntartása túl sokba került, hiszen a négy vállalat egymástól független igazgatást, adminisztrációt tartott fenn - szemben a külföldi nagyvárosokkal, amelyekben sorra jöttek létre az integrált közlekedési társaságok.

Budapest Főváros Tanácsának Végrehajtó Bizottsága az 1967. július 5-ei ülésén a Közlekedési Igazgatóság átszervezéséről és a közlekedési vállalatoknak egy közös társaságba való összevonásáról határozott. A határozat alapján 1968. január 1-jével megalakult a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV).

A centralizált nagyvállalat létrehozásával a közlekedési üzemek és szervezetek egységes központi irányítását, a rendelkezésre álló eszközök jobb kihasználását, a különböző tömegközlekedési ágazatok összehangolt fejlesztését és az utazások magasabb színvonalú kielégítését szándékoztak elérni. Az új vállalat Budapest, továbbá a környező agglomerációs települések több mint 2 millió lakosa közösségi közlekedésének ellátását kapta feladatul.

forrás:Bkv.hu